Mitt möte med polisen, the story continues

Som ni vet har vi i Fi Jämtland tillsammans med några ur Vänsterpartiet skrivit ett öppet brev till kommun och polis i Östersund angående de uttalande om mäns våld mot kvinnor som skett det senaste halvåret (läs HÄR). Polisen har fortfarande inte svarat till oss, men de har skrivit ett eget debattinlägg (HÄR). Jag kommer att återkomma till det i ett annat blogginlägg.

På kommunens facebooksida fick jag rekommendationen om att gå på ett av de möten som polisen anordnar den här veckan (läs HÄR).

När kommunen svarade på sin facebooksida var jag skeptisk till att ett möte som sker bredvid en tättrafikerad bussgata kunde vara en lämplig plats för att diskutera mäns våld mot kvinnor och polisens värderingar, attityder, beteende och bemötande:

”De möten som är i Östersund är alltså i det fria med trafik runt omkring? Det låter mer som möten om rent praktiska frågor, men svårare att diskutera värderingar och bemötande som är det vi vill göra. Har ni några idéer om hur det kan göras?”

Östersunds kommun svarade på facebooksidan:

”Mötena arrangeras både utomhus och innomhus. I kväll huserar man exempelvis i Kastalskolans lokaler i Brunflo. Och i morgon i aulan vid Treälvsskolan i Lit. På onsdag däremot är dialogmötet ute (vid busstorget).

Vid dialogerna är det medborgarna som sätter agendan och ställer frågorna, medan polisen och kommunens representanter svarar.”

Jag hade bara möjlighet att besöka mötet vid busstorget, och, precis som jag anade, det var inte en miljö som passade för samtal om mer förebyggande och utvecklande arbete. Jag fick en enkät att fylla i men det fanns ingen från kommunen att diskutera med, enbart tre poliser som delade ut enkäter och godis.

Den polis jag talade med lovade dock att ta mina kontaktuppgifter och framföra mitt erbjudande om hjälp med kompetensutveckling till någon som kunde fatta beslut. Hon skulle även kolla upp vad som hänt med det öppna brev som, förutom att det kom in i LT (HÄR) och ÖP (HÄR) också skickades som mail och via facebook till både polis och kommun. Enda svaret hittills är alltså via kommunens facebook.

Det här lämnade jag i alla fall över till polisen innan jag lämnade busstorget:

20160907-polisen

Läs gärna den HÄR artikeln med!

 

Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *