Bojkotta Almedalsveckan

Jag hade uppdraget att för tredje året i rad projektleda nationella Feministiskt initiativs deltagande i Almedalsveckan. En vecka jag sett fram emot hela våren. Det har tidigare år varit en härlig upplevelse med många roliga stunder och fina möten. Som i fjol när jag både träffade finska feminister, kinesiska feminister och blev lovad en cigarr av Stig-Björn Ljunggren när jag kommer in i riksdagen. Och inte att förglömma, jag blev ”intervjuad” av Daniel Lampinen, ”Den öppna rasisten”, vilket du kan lyssna på HÄR, eller läsa om HÄR, HÄR och HÄR. Han var, jämförelsevis, väldigt oförarglig, även om han gärna ville att jag skulle känna mig skrämd av honom.

Desto mer otäckt är det, det här året, i Almedalen. Under våren (HÄR) kom nyheten att Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, fått tillstånd att demnstrera och att ha ett tält där de kan dela ut information, under några av dagarna i Almedalen. Till att börja med kunde jag inte tro att det var sant. När sen informationen kom att den Mångfaldsparad vi alltid brukar gå i fick flyttas i tid för att polisen inte kunde garantera säkerheten (HÄR och HÄR) kändes det helt surrealistiskt. Att polisen ger tillstd till en organisation som sen innebär att de inte kan garantera andras säkerhet. Vore det inte bättre om de inte gav tillståndet till NMR alls?

Det här innebar att vi fick göra en helt ny riskbedömning av vårt deltagande. Å ena sidan hade det känts bra om vi kunnat vara där och haft vårt fik öppet, som en fredad vrå för den som ville bort från nazism och rasism och istället få mänskliga rättigheter och feminism. Men å andra sidan är vi, som NMRs raka motpol, en måltavla för deras hat. När flera av våra talare och volontärer så småningom fick tacka nej, utifrån hotsituationen, så behövde vi väga vikten av att finnas på plats som en motpol mot risken att något skulle hända någon av våra medlemmar. Eftersom vi inte än sitter i riksdagen och är ett parti med små resurser har vi svårt att själva bekosta det skydd som skulle krävas, och det har visat sig ganska svårt att få det skydd vi skulle behöva från polisen.

Så, det blev ett beslut:

NAZISTERS NÄRVARO BEGRÄNSAR DET OFFENTLIGA RUMMET
Feministiskt initiativ kommer att bojkotta Almedalsveckan om inte beslutet att upplåta plats och utrymme åt den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen ändras. Varför det, kanske någon undrar. Självklart ligger det nära till hands att tänka att det är just vi/F! som ska befria varje kvadratcentimeter av Gotland från nazism. Men det finns en hake.

Många, bland annat våra medlemmar, känner sig hotade. Och det med rätta. Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, anser att vi som vill se ett samhälle med mångfald bedriver folkfientlig verksamhet och ska straffas.

F! har sedan länge påtalat att nazisternas närvaro utgör ett allvarligt hot mot demokratin och att konsekvensen blir en begränsning av det offentliga rummet för alla som är direkt föremål för NMR:s hat och våld. Vi har kritiserat den svenska regeringen för att Sverige inte, som många andra länder, förbjuder nazistisk organisering och vi vädjar nu till alla demokratiska krafter som har tänkt att utnyttja sina fri- och rättigheter på Gotland i sommar – påverka ansvariga arrangörer så Almedalen blir den demokratiska frizon som många av oss uppskattar.”

Gudrun skrev en artikel (HÄR) och vi är inte ensamma om att reagera, läs till exempel HÄR, HÄR och HÄR

Istället för att börja sy årets sommarkollektion och packa för att resa till Gotland så har vi i projektgruppen istället fått ta itu med att avboka alla resor till och bokningar i Visby. Trist, men jag står helt bakom beslutet. Som projektledare kände jag inte att vi kunde ge ett tillfredställande skydd till de som ideellt på sin fritid ställde upp för att jobba för Fi. Och jag kommer att gå en samisk sommarkurs istället, som jag velat gå några år, men som alltid krockat med Almedalen, så jag får något annat att se fram emot!

 

2 kommentarer

  1. Jag förstår inte bojkotten av Almedalsveckan – vad kommer FI att bojkotta nästa gång ? Föräldraföreningar med fel medlemmar ? Hem o skola ?Hembygdsföreningar ?
    Är det inte nu vi tar för oss av det offentliga rummet ? Är det inte nu vi arbetar för demokrati, yttrandefrihet, feminism, jämställdhet och solidaritet !
    Att bojkotta sammankomster som nmr och liknande rörelser vill ta över – är det inte att lämna Walk- over istället för att ta fighten ? Vilka strategier visar ni våra döttrar ???

    1. Det handlar inte om en förening med ”fel medlemmar”, det handlar om att flera av våra medlemmar fått olika former av hot om vad som kommer att hända om de möter medlemmar i NMR. Vi har inte de ekonomiska möjligheterna att bekosta det skydd som skulle behövas och kan inte få det av polisen i den utsträckning som hade behövts. Vi hade grna funnits på plats och ståt för feminism, men vi kan inte riskera våra medlemmars hälsa och sääkerhet. Låt dem som är vita etniskt svenska och som inte riskerar utsättas i samma grad ”ta debatten”, men vi kan inte utsätta våra medlemmar för den fara som det faktiskt innebär om vi är där officiellt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *