Att valkampanja

Jag har landat hemma efter Almedalsveckan, som inte var en särskilt vilsam vecka på något sätt. Närvaron av nazister, som bland annat har Fi med på sin lista över “Folkförrädare” inskränkte våra möjligheter att delta och röra oss på ett sätt som inte kändes demokratiskt och fritt. Du kan lyssna mer om min Almedalsvecka i podden, det blev tre avsnitt under veckan och du hittar dem HÄR, HÄR och HÄR.

Sista dagen deltog vi enbart vid Fi torgtal på Donners. Medborgerlig samling talade före oss, Alternativ för Sverige talade efter oss och under Gitas talkshow fylldes torget långsamt av medlemmar fråb NMR och Nordisk alternativhöger.

Det är min dotter som håller plakatet och mammahjärtat värker när jag ser hur NMR och Nordisk alternativhöger nästan omringar henne. Här hade bara några få av dem dykt upp, men de blev fler och fler. Efter talet trängde de sig nära den lilla plattformen, de fotade och filmade. En ung kille tog illa vid sig och ville de skulle sluta filma honom (han var enbart åhörare, inte politiskt engagerad), vilket fick till följd att han blev omkullknuffad och sparkad. Polisen var där, men de lät förövaren lämna torget utan att ta några uppgifter eftersom de var rädda att det skulle startat ett upplopp om de kontrollerat vem han var. Vi fån Fi fick poliseskort av torget. Efter det var det ingen av oss som ville fortsätta “Almedala” utan alla tog sig till sina boenden. En inte alls rolig avslutning av veckan.

Desto roligare är den politiska aktivism jag förbereder nu:

Svårt att se vad det är? Jag gör om två peruker till en, genom att sprätta loss håret från den ena och sy fast det på den andra. Om knappt två veckor är det NärCon i Linköping och jag och dottern ska cosplaya. Hon ska vara Ruby och jag ska vara Rose Quartz från Steven Universe. Samtidigt ska jag under del av helgen vara med på torgtal, dela ut broschyrer och hålla homeparty. Som Rose Quartz, helt i rosa! Det kommer att bli så kul. Hoppas jag! I programmet för NärCon såg vi bara för någon dag sen att skådisen som gör Stevens röst i serien kommer att vara på NärCon, så jag gissar att många fans är där och de kommer definitivt att känna igen mig och dottern!

När jag började planera det här med de fior som jag ska träffa i Linköping så förstod de inte vad jag pratade om. Flera av er som läser gör säkert de, men för er andra kommer här lite förklaringar:

NärCon, HÄR. Det är en en spel- och cosplayfestival som även inehåller animekonvent. Animekonvent är en arena för japansk kultur, främst manga och anime. Manga är japanska tecknade serier och anime är animerad film. Cosplay innebär att du väljer en figur ur ett spel eller ur en serie eller animerad film/serie och skapar en egen dräkt för att efterlikna figuren.

Steven Universe är en tecknad tvserie med fantasy och science fiction skulle jag, som är tant, säga. Steven är en pojke, vars pappa är människa och vars mamma var en crystal gem, Rose Quartz. Steven bor med tre crystal gem och tillsammans med dem beskyddar han jorden från andra gems och olika rymdkreatur. Du kan läsa mer om den HÄR. Jag ska alltså vara hans mamma, som enbart är med i serien i tillbakablickar eftersom hon uppgick i Steven för att jhan skulle kunna överleva som hälften människa, hälften gem. Serien är pro HBTQ, och jag skulle säga att den är mycket feministisk då alla gemen är kvinnor och väldigt olika varandra med olika egenskaper och personligheter.

Det här är Steven och Pearl, Rose Quartz står bakom dem. Du kanske förstår varför peruken måste vara stor? Klänningen är egentligen rosa i olika nyanser med vit top och mörkast rosa längst ner. Jag kommer få ha en resväska enbart för Rose Quartz kläder! Om du har vägarna förbi Kalmar 25 juli och Linköping 26-29 juli så håll ögonen öppna efter en volumniös kvinna höljd i rosa!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *