Feministiska förebilder

Jag har egentligen inga förebilder eller idoler, jag tycker inte att personer ska sättas upp på en piedestal, det är så trist, både för dem och för mig, när de sen visar sig vara vanliga människor, som alla ändå innerst inne är… Men jag har ändå försökt rannsaka min bakgrund och se vad som format mig och vilka jag har lärt mig av…

– Min mamma! Som under 60-talet födde tre barn, men som i motsats till de flesta familjer runt om kring oss, ändå fortsatte att jobba och vara huvudförsörjare i familjen, när pappa säsongsjobbade i skogen och hade långa arbetslösa perioder.

– Min farmor, som jag aldrig haft en nära relation med, men ändå kan känna beundran inför. På 40-talet tog hon steget att bryta upp, från ett troligtvis ganska tungt äktenskap med min alkoholiserade farfar, och tog med sig sina två yngsta barn. Från att ha varit bondmora på en gård med stora ägor en hel del djur, försörjde hon sig och barnen genom att arbeta som piga i Stockholm.

– Tina Turner, som gjorde samma sak, bröt upp från en misshandlande man och lyckades, efter många svåra år, få en fantastisk karriär helt på egen hand.

– Madonna, som jag nog inte alls skulle gilla som person, men som har haft total kontroll på sin egen karriär, och dessutom stöttat andra unga sångerskor så de har kunnat skapa den musik de själva vill, inte bara bli en produkt av en manlig producent.

– Gudrun Schyman. Hon är den uttalade feministen av de här fem, och hon är en otrolig retoriker som är fantastisk att lyssna på. Framförallt för att hon på ett lugnt och sakligt sätt kan visa fakta och statistik som påvisar vad hennes åsikter vilar på. Och nu har jag glädjen att arbeta tillsammans med henne för Feministiskt initiativ, det är fantastiskt!

IMGP0817

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *