Våldtäktskultur som stöds av polisen

Lagom till 8 mars 2016 visar polisen i Östersund att vi är långt ifrån det jämställda samhälle dagen vill hjälpa oss att uppnå. Efter att det i Östersund under kort tid (20 februari till 6 mars) skett flera olika former av överfall på flickor och kvinnor (ofredanden, misshandel och våldtäktsförsök) går polisen ut i en presskonferens och uppmanar kvinnor att inte röra sig ute ensamma på natten, speciellt inte om de varit på krogen och är påverkade. (Läs i ÖP HÄR och i LT HÄR)

Kommunen reagerar på polisens uppmaning, och menar att det här inte kan vara lösningen. Vad ska de kvinnor som arbetar natt inom vård och hemtjänst göra, undrar Kommunalrådet. Kvinnojourerna tycker vi ska få informationen, men att det är oacceptabelt att uppmana kvinnor att vi ska bli inskränkta i vår frihet.  (Läs på SVT HÄR och i ÖP HÄR)

Vi inom Fi håller med kommunalrådet och kvinnojourerna. Självklart ska vi få informationen, polisen ska inte mörka att det här ske, men att uppmana kvinnor att undvika vara ensamma ute efter mörker är dels att allvarligt inskränka på vår frihet och våra mänskliga rättigheter, dels innebär det återigen att ansvaret för mäns oförmåga att följa lagar och respektera kvinnors rättigheter läggs på oss kvinnor.

Dessutom innebär polisens uppmaning att kvinnor stannar i sina hem, vilket för många av oss, absurt nog, kan vara farligare än att vistas ute på stan ensam under natten. När det gäller våld, misshandel och sexuellt våld är vi kvinnor mest utsatta i vårt hem, av vår partner och andra närstående. Brottsförebyggande rådets statistik är tydlig: I tre av fyra fall är den misstänkte gärningsmannen bekant med kvinnan. I genomsnitt 20 kvinnor misshandlas till döds varje år av en närstående, och i 17 fall är gärningsmannen en man som de har eller har haft en relation med. Dödligt våld i nära relationer är ofta resultatet av en längre tids våldsutövning.

Frihet från våld är en grundläggande mänsklig rättighet. Det yttersta ansvaret för säkerställandet av denna rättighet har staten, och särskilt polisen. Mäns våld mot kvinnor är ett grundläggande demokratiproblem. Kvinnors rädsla för våldtäkt begränsar rörelsefriheten i det offentliga rummet.

Frågan om våldtäkt betraktas ofta som ett folkhälsoproblem, vilket innebär att maktanalysen till stor del försvinner. Våldet kopplas alltför ofta till individen och förklaras med ”otyglad manlig sexualitet”, personlighetsstörningar, alkohol och droger. Det är viktigt att istället förstå att det handlar om att utöva makt genom att våldföra sig på kvinnors kroppar. Ytterst kan våldtäkt även förstås som ett demokratiproblem genom att hotet om att utsättas för våldtäkt begränsar många kvinnors vardag och inskränker deras rörelsefrihet. På detta sätt handlar förekomsten och hotet om våldtäkt om människors skilda handlingsutrymme, medborgarskap och frihet. 

Det som sker just nu är alltså att ett antal män tagit sig friheten att utöva sin makt genom olika former av anfall på flickor och kvinnor. Men det är samhället genom polisen som väljer att begränsa vår rörelsefrihet. Det är polisen som förminskar vårt handlingsutrymme och vår frihet. Vad händer om kvinnor väljer att ändå gå ensamma efter mörkrets inbrott, till exempel de som arbetar natt och ska ta sig till och från sin arbetsplats? Om de kvinnorna blir överfallna? Oavsett vad polisen säger sig mena och hur vi väljer att tolka det så kommer det finnas personer som anser att de kvinnorna bär ansvaret för att de blev överfallna. Tyvärr är det så samhällets syn på kvinnor ser ut.

Vi är själva ansvariga för det våld vi utsätts för. Så ser det bara ut vid mäns våld mot kvinnor. Inga andra brottsoffer anses skyldiga till det de utsätts för, bara kvinnor. Det är det som brukar kallas en våldtäktskultur, och polisen i Östersund visar dagen före den internationella kvinnodagen att vi alla lever i en våldtäktskultur

Så, vad kunde polisen gjort istället för att uppmana oss kvinnor att hålla oss inne eller bara röra oss i grupp?

De kunde tydligt markerat att män inte har rätt att bete sig så här, och utökat sin närvaro i centrum.

Lika gärna som att de ber oss kvinnor att stanna hemma kunde de be män att sluta misshandla kvinnor. Hur kommer det sig att vi förväntar oss att kvinnor ska följa den första uppmaningen men inte att män ska följa den andra?

De kunde infört utegångsförbud för alla män istället. För i praktiken är det ett utegångsförbud de nu inför för kvinnor. Visst, de kommer inte att häkta oss om vi är ute efter 21.00, men, om vi överfalls är det vårt eget ansvar, polisen har gjort sitt.

Om de verkligen ville minska mäns våld mot kvinnor kunde de ha uppmanat kvinnor att inte ingå romantiska relationer med män över huvud taget, eftersom det är i en relation kvinnor verkligen hamnar i riskzonen.

Men, framförallt, polisen behöver inte uppmana oss kvinnor att vara försiktiga, inte gå ensamma kvälls- och nattetid, inte bli för påverkade, inte klä oss för utmanande, helst gå med nyckelknippan i handen, vara vaksamma på om män följer efter oss, försöka gå där det är som ljusast, ständigt vara vaksam med öron och ögon och hålla koll på omgivningen. Vi gör redan allt det, sorgligt nog, eftersom vi alla är smärtsamt medvetna om att vi lever i en våldtäktskultur där vi själva är helt ansvariga för det våld män utsätter oss för.

IMGP0968

 

4 kommentarer

  1. Hej. Mycket bra faktabaserat inlägg. Vill bara lägga till, då det vartefter blir mer o mer tolkning o tyckande, att våld, hot o utnyttjande tycks förekomma i alla typer av relationer, alla typer av kön. Även i samkönade. Även vissa kvinnor våldtar/utnyttjar/misshandlar.
    Min poäng är, att vi inte kommer nån vart med grundproblemet (våld som makt o frustration) om vi blundar för helheten o orkar finger bara åt ett kön. Våld, kränkningar, rädsla/hat går i arv. Därför så viktigt att inte sprida det mer. Se likheterna, jobba utifrån dem! Tack

    1. Ja, visst är det så. Det riktigt absurda i polisens uttalande är att det egentligen borde vara män som höll sig hemma och kvinnor som vistades ute, eftersom män i de flesta fall blir utsatta av våld från okända (män, 98% av anmälningarna om våld är män gärningsmän) utomhus medan kvinnor i de flesta fall blir utsatta i hemmet av någon de har en nära relation till. Vi pekar inte finger i det här fallet, men polisen gör det. Mot oss kvinnor!

  2. Pingback: Ingrid Mårtensson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *