Homeparty i Sveg, bakom kulisserna

I måndags hölls ett homeparty i Sveg! Trots att flyget krånglade, så Gudrun Schyman fick ta bil från Arlanda istället för från Östersund, så blev det ett mycket lyckat homeparty som nästan kunde börja på utsatt tid, och där det även fanns tid för lite mingel och selfies efteråt.

14647457_10154551270517270_499548903_o

Foto: Inga Björk

14657809_10154551270532270_1487735599_n

Foto: Inga Björk

Med hjälp av ett blädderblock ritar Gudrun Schyman upp hur samhället ser ut i tre bilder. Hur makten fördelas, hur normer skapas och hur det behöver förändras för att vi ska uppnå jämställdhet och uppfylla alla människors rättigheter.

14686169_10154551270547270_189116591_n

Foto: Inga Björk

Lokalen var fylld nästan in till sista plats (en stol ledig) och åhörarna antecknade flitigt!

14681606_10209271524238521_2058543847586517242_n

Efter signering av böcker skyndade Gudrun Schyman vidare till Ljusdal för att hålla ett homeparty där, och om det kan du läsa HÄR.

”Under föreläsningen lyfte hon många olika ämnen, däribland militarisering, mäns våld mot kvinnor och hur många kvinnor idag är fattigpensionärer, trots att de arbetat hela sina liv. Allt detta hänger ihop menar Gudrun Schyman och det finns bara en lösning: för att kvinnor ska få mer makt måste män få mindre.

– Kvinnors arbete måste värderas högre och män måste stå tillbaka. Det är egentligen inte svårt att genomföra. Vad som är svårt är motståndet, förklarade hon.”

Här kan du se hela homepartyt om du missade det!

https://www.facebook.com/fijamtland/videos/661877103987691/

Själv andas jag ut och fascineras över att vi klarade av det! Vi är en avdelning av Fi som verkar i ett väldigt stort län, ytmässigt. Jämtlands län är 48 945 kvadratkilometer, det är lika stort som Skåne, Västra Götaland, Södermanland och Stockjolms län tillsammans… De flesta medlemmarna bor och verkar i Östersunds kommun, vilket inte är så konstigt då Östersunds kommun har drygt 44 000 invånare av de totala nästan 130 000 invånarna i hela länet. Var tredje länsbo bor alltså i Östersund.

När vi fick veta att Sveg skulle kunna få ett homeparty skulle det först hållas en lördag i september och vi tackade självklart ja. Så klart även Sveg och Härjedalen ska få chansen att lyssna på Schyman. Men sen ändrades datumet, till en måndag eftermiddag och då blev det mycket svårare att få tag i några som kunde hjälpa till att ställa i ordning för homepartyt innan och efter. 

Tack och lov kunde en medlem på plats i Sveg hjälpa till, och utöver det var det jag och en annan styrelsemedlem som kunde vara lediga och åka ner till Sveg. Vi behövde en bil från Östersund eftersom det var i Östersund högtalarutrustningen fanns, och den behövde fraktas fram och tillbaka.

Precis när vi lämnade Östersund, strax efter 12 på måndagen, ringde Gudrun. Flyget från Skåne hade varit sent, så hon missade flyget till Östersund, och satt just nu i en hyrbil på väg från Arlanda till Sveg. En snabb koll med kartan utifrån var hon just då begfann sig visade att hon precis skulle hinna fram till att homepartyt startade och ändå kunna hålla sig inom fartbegränsningarna. Tack och lov att hon var på väg till Norrland, vi behövde i alla fall inte oroa oss för eventuella bilköer!

Vi åkte de nästan 20 milen till Sveg och kunde till och med ta en fika på ICA innan vi började ställa fram stolar, rigga högtalarutrustning och kolla så att pennorna till blädderblocket fungerade. Det kom folk hela tiden, men de fick mingla, kolla in F!ffärens utbud och äta de goda rosa drömmarna vi bjöd på. En halvtimme innan start ringde jag upp Gudrun och lät en Svegsbo komma med tips om snabbast och enklast väg. Strax efter fyra svängde bilen upp framför lokalen och bara 10 minuter sent kunde homepartyt börja.

Efter avslutad föreläsning signerade Gudrun sina böcker, tog selfies med de som ville (sötast var de två tonårskillarna som kom fram när alla andra gått och ville ta selfies med henne) och sen hastade hon ut till bilen som skulle ta henne vidare till Ljusdal för ännu ett homeparty. Vi stannade kvar, plockade undan stolar, packade ner högtalarutrustning och stuvade ner F!ffärens produkter i väskor. Innan vi satte oss i bilen för resan hem åt vi varsin sojaburgare på Sibylla. Sen påbörjade vi den långa resan hem i mörker, och var hemma runt niotiden på kvällen. Pust, så skönt att det gick så bra ändå!

Och ännu skönare kändes det att vara trygg hemma när jag sen läste vad som hänt i Hedetrakten (HÄR) samtidigt som vi åkte hem, “På måndagskvällen kolliderade en lastbil med en björn i trakterna kring Hede.” 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *